Arbetena har kommit igång

Idag var jag ute på Storön för att se vilka framsteg som gjorts i arbetet med att renovera byggnaden. Den 1 juni blev allt klart med att vi kunde anställa en snickare, Claes-Göran Andersson och en medhjälpare, Anders Ahnström. Senare hoppas vi på ytterligare en medhjälpare vid restaureringen och några feriearbetande elever till röjning av stigar med mera. Våra resurser medger att man arbetar fram mot slutet av september och sen hoppas vi kunna skaffa nya resurser för nästa år.  Man har börjat med att riva bort brädfodringen på huset och fortsätter med att ersätta syllar som har angripits av insektslarver och annat. Fönstren finns på plats i renoverat skick men fönsterbågar kräver en hel del arbete och gångjärn ska anskaffas. Torpargrunden kommer att restaureras, ena sidan är redan klar, se bild. Även inomhus kommer det att ske en hel del renoveringsarbete. Det ska bli intressant att följa framstegen i sommar, huset har verkligen kommit i sakkunniga händer, som också pietetsfullt försöker gå så försiktigt fram som möjligt för att bevara husets charm och många gamla detaljer. Hoppas att många tar chansen att ta sig ut i sommar, ring så kommer man och hämtar i Tössebäcken! Man tar gärna emot besök!

Även omgivningarna börjar ta form nu när det mesta av riset är uppeldat och man kommer åt att klippa gräset med vår gräsklippare. Några trädgårdsland har tagits upp av trädgårdsgruppen, med såväl blommor som rabarber. Körsbärslunden har blivit tuktad och kommer säkert att återhämta sig efter år av förfall.  Eftersom det var en varm sommardag tog jag mig en promenad på de snitslade stigarna. Marken domineras av blåbärsris men man kan också hitta en hel del andra örter. Min kamera fastnade för skogsfräken, frossört och svärdslilja. Och det finns gott om smultron runt stugan! Jag lägger ut några av bilderna här nedan på hemsidan och kommer att följa utvecklingen under sommaren.

Jag funderar på att vi borde starta en facebookgrupp som gör att alla på ett enkelt sätt kan dokumentera sina besök och följa andras besök.

                                                                                                             Gunnar Bergman

 

juni2014_Huset_renovering_overblick_Storon.jpg

 

juni2014_Huset_renovering_grund_lagad_Storon.jpg

 

juni2014_Huset_renovering_2_Storon.jpg

 

juni2014_Huset_renovering_skadat_virke_Storon.jpg

 

juni2014_Huset_renovering_1_Storon.jpg

 

juni2014_Karra_Storon.jpg

 

juni2014_Graset_klippt_Storon.jpg

 

juni2014_Rabatt_Storon.jpg

 

juni2014_Odling_Storon.jpg

 

juni2014_Skogsfraken_Storon.jpg

 

juni2014_Frossort_Storon.jpg

 

juni2014_Svardslilja_Storon.jpg